Projecten

Vliegtuigberging Echt-Susteren

In september en oktober 2019 had de ECG Air Branch de eer om een vliegtuigwrak te bergen in het Nederlandse Echt-Susteren. Erg bijzonder, omdat er mogelijk stoffelijke resten van de bemanning konden worden aangetroffen. Om deze reden valt deze berging onder het landelijke bergingsprogramma dat door de Nederlandse overheid is ingesteld.

De Short Stirling W7630 MG-M crashte in de Tweede Wereldoorlog in een weiland bij het stadje Echt. Tijdens de terugvlucht uit Düsseldorf belandde het kapotgeschoten toestel in september 1942 in dit veld nabij een abdij. Twee militairen wisten met een parachute te ontkomen, en één van de vliegers overleefde de oorlog. Twee anderen werden dood gevonden en zijn direct begraven. De vier overige inzittenden zijn vermist.

De locatie van de wrakstukken werd met behulp van detectieapparatuur in kaart gebracht. Vervolgens kon de berging beginnen. Hierbij werd de grond nauwkeurig gezeefd om alle mogelijke vondsten veilig te stellen.

Tijdens de berging was er grote aandacht vanuit het publiek. Op de bezoekersdag kwamen enkele duizenden bezoekers een kijkje nemen op deze bijzondere locatie. Ook enkele nabestaanden brachten een bezoek aan de bergingslocatie.

Wenst u meer te weten of een offerte aan te vragen?

Contact