CTE problematiek

België als slagveld van Europa

Doorheen de eeuwen heen werden talrijke conflicten op het grondgebied van het huidige België uitgevochten. Van de vele (pre) Middeleeuwse slagen, tot de slag bij Waterloo en de beide Wereldoorlogen. Ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op onze geschiedenis en hun sporen nagelaten in het landschap. Vooral van die laatsten zijn de getuigenissen duidelijk zichtbaar… en soms zelfs dodelijk.

 

België in de Eerste Wereldoorlog

We denken steevast aan de loopgraven in de westhoek. Dat is normaal, want daar bleef de frontlinie immers het grootste deel van de oorlog min of meer stabiel. Toch hebben er eigenlijk overal in België verschillende veldslagen plaatsgevonden. Bijvoorbeeld  de slagen bij Mons, Houthalen-Helchteren en de beschietingen van de forten rond Luik, Namen en Antwerpen. Tijdens het conflict werden er meer dan een miljard projectielen afgevuurd en er wordt geschat dat tot wel 30% nooit geëxplodeerd is. Hiervan bevat een onbekend percentage een chemische lading. Veel van deze niet gesprongen explosieven (NGE) steken nog steeds in de (water) bodem en komen sporadisch bloot te liggen. 100 jaar nadat de kanonnen zwegen, eisen ze nog steeds slachtoffers.

 

België in de Tweede Wereldoorlog

Het is niet precies bekend hoeveel luchtbombardementen er precies boven België werden uitgevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze werden tot op heden, afgezien van de V1-V2 aanvallen op Antwerpen en Luik, nooit in kaart gebracht. Echter het gebeurt steeds vaker dat bij allerhande grondroerende werken vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog opduiken. Gezien de grote hoeveelheden springstof die deze bevatten, is dat al snel een enorm probleem. Daarnaast is er nog steeds de problematiek van de miljoenen afgevuurde projectielen tijdens de vele grondgevechten, zoals het Ardennenoffensief.

 

CTE Vandaag

Conventionele of Toxische Explosieven vormen een weinig erkend onderdeel van ons dagelijks leven. De kennis verdwijnt, maar de problematiek wordt eigenlijk alleen maar erger. Landbouwers komen ze dagelijks tegen. Hobbyisten met metaaldetectoren en het recente fenomeen van magneetvissers zorgen ervoor dat ook onze jongere generaties steeds vaker met CTE te maken krijgen. Hoewel de wapens al lang geleden zwegen, vallen er vandaag helaas nog steeds slachtoffers.

 

Rol van DOVO

De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen van Defensie is op het Belgische grondgebied altijd eindverantwoordelijk voor alle zaken betreffende (historische) ontploffingstuigen. Belangrijk om te weten is dat DOVO namelijk niet actief op zoek gaat naar munitie. Ze komen enkel in actie als er een vermoedelijk CTE gevonden is, en dat alleen op vraag van de lokale politie.

Dat komt doordat de teams van DOVO jaarlijks meer dan 3000 interventies uitvoeren over het ganse land om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. U kunt ze dus niet zelf bellen om “even snel” op voorhand te komen kijken, daarvoor hebben ze het te druk!

Wenst u meer te weten of een offerte aan te vragen?

Contact